Aroma Kvevlax 11

Marias berättelse.

Aromas grundare Maria Vestergård beskriver sig själv som en företagare som älskar att skapa. Aroma fanns inom henne i flera år innan affärsidén tog fysisk form.

Med det skapande arbetet som sin drivkraft, kombinerat med en passion för smak och form, så tillåts kreativiteten flöda inne på aroma. Genom att i produktion arbeta sida vid sida med bagare, konditorer, kockar och mathantverkare, provbaka och provsmaka tillsammans, så skapas nytt innehåll varje dag. 

 

IMG 2752 jpg

Uppvuxen på den österbottniska landsbygden på samma plats som tidigare släktled, hittar Maria inspiration i såväl natur som familjetradition. Som barn hörde hon berättelser om sin mormor som i det lilla självhushållande jordbruket tillredde älgstekar och fyllda gäddor i vedugn; hon serverade råmjölk från korna och kantareller plockade längs med kostigarna i samma skogar som älgarna fällts. Det är lätt att föreställa sig de underbara dofter som skvallrade om en stundande ljuvlig måltid.   

 

Marias mamma gör även hon all mat från grunden och detta är ett intresse som överförts till Maria, och förstås till aroma, där allt bakas för hand. Numera är det Maria själv som vandrar längs de samma upptrampade kostigarna med sin egen dotter. Där plockas svamp, bär och granris som av Maria binds till de vackra dekorationer som pyntar aroma i december. 

Och när aromas dörrar slår upp – vinter, vår, sommar, höst – känner man samma sak som gästerna vid Marias mormors middagsbord gjorde. Alla sinnen tilltalas och blir väl omhändertagna – här finns noga utvalt kaffe, bröd vars yta är knaprig och seg, men innanmäte mjukt och fluffigt och smörbakta bullar som nästintill smälter i munnen. Här bjuds på en upplevelse i smak och doft!

Utmärkelser.

Ebba Brahe Stipendium 2018 / Maria Vestergård
Årets Österbottning 2014 / Maria Vestergård